KALENDARZ IMPREZ:

KPO

W Miejsko-Gminnej Bibliotece Publicznej w Żabnie odbyło się kolejne spotkanie w ramach projektu „Przepis na czytanie”. Tym razem z pasjonatami kulinariów i literatury spotkał się Pascal Brodnicki - znany kucharz, prezenter telewizyjny i autor książek.

Podczas spotkania Pascal Brodnicki opowiadał o swoich smakach dzieciństwa, wspólnym gotowaniu z babcią, dzięki której zrodziło się jego zamiłowanie do kulinariów, a także swoim szacunku do składnika. Zachęcał uczestników do eksperymentowania w kuchni, bo czasami zmiana jednego składnika sprawia, że powstanie całkiem nowa potrawa. Kucharz opowiadał także o swoich podróżach kulinarnych, poznawaniu nowych smaków w różnych zakątkach świata oraz dzielił się swoimi sprawdzonymi przepisami, np. na prawdziwy budyń. Nie obyło się także bez rozmowy o książkach. Pascal zdradził, że posiada ogromną kolekcję książek kucharskich oraz przepiśników, w których notuje pomysły na nowe potrawy. Wspominał także o książkach swojego autorstwa, a także planach wydawniczych.

Na zakończenie spotkania zaproszony gość chętnie rozdawał autografy i pozował do wspólnych fotografii. Spróbował także naszych regionalnych potraw przygotowanych przez Stowarzyszenie Rozwoju Siedliszowic „U Tatara”.

Uczestnicy spotkania otrzymali gadżety promujące projekt: zakładki, fartuchy kucharskie oraz przepiśniki.

Projekt „Przepis na czytanie” został dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Gminne Centrum Kultury w Żabnie jest partnerem projektu "Przepis na czytanie".

DSC 5991

DSC 6042

DSC 6053

 

 

NASZ ADRES:

Gminne Centrum Kultury w Żabnie
ul. W. Jagiełły 16
33-240 Żabno
NIP: 871-000-36-50
Nr konta: 17 8589 0006 0290 0930 0752 0001

Centrala: 14 645 66 79
Sekretariat: 14 645 66 79 wew. 21
Dyrektor: 14 645 66 79 wew. 25
Dział Organizacji Imprez: 14 645 66 79 wew. 27
Pracownia komputerowa: 14 645 66 79 wew. 22
Pracownia plastyczna: 14 645 66 79 wew. 28

  GminneCentrum Kultury 
w Żabnie czynne w godz.
8:00 do 20:00

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.