Jak przygotować się do oddania krwi?

Kandydat na dawcę krwi lub dawca krwi powinien:

- w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki)

- być wyspanym

- spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem)

- wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe

- ograniczyć palenie papierosów

- nie zgłaszać się do oddania krwi jeśli jest przeziębiony (katar) lub przyjmuje leki

-  nie przychodzić do oddania krwi po spożyciu alkoholu!!!

Oddawanie krwi jest całkowicie bezpieczne.

Krew pobiera się zawsze sprzętem jednorazowego użytku!!!

W krwioobiegu dorosłego człowieka krąży ok. 5 - 6 l. krwi. Częstotliwość, rodzaj i objętość donacji ustala lekarz kierując się ogólnym stanem zdrowia dawcy.